Kita biasa jumpa huruf E dan disertai nombor bila baca label ramuan makanan yang kita beli kan!
Juga dipanggi nombor E yang merujuk kepada bahan yang dibenarkan untuk diguna sebagai bahan penambah (food additives) dalam pemprosesan makanan. Huruf E merujuk kepada Kesatuan Eropah (European Union). Penilaian keselamatan bahan tersebut adalah tanggungjawab Europen Food Safety Authority. Walaupun di negara kita, tidak diwajibkan untuk melabelkan bahan menggunakan kod, namun kerap juga label ramuan produk merujuk nombor E selain meletakkan nama penuh bahan yang digunakan.
Di Eropah, bahan penambah dikelaskan kepada beberapa kumpulan dan diberikan kod seperti berikut:
Nombor E
|
KEGUNAAN
|
CONTOH
|
E100 – E199
|
Pewarna
|
E120 = pewarna merah Cochineal
|
E200 – E299
|
Pengawet
|
E202 = potassium sorbate
|
E300 – E399
|
Antioksidan, Pengatur keasidan
|
E330 = Citric acid
|
E400 – E499
|
Pemekat, Penstabil, Pengemulsi
|
E432 = PEG20 sorbitan monolaurae
|
E500 – E599
|
Pengatur keasidan, antikerak (anticaking)
|
E500 = Sodium carbonate
|
E600 – E699
|
Penambah perisa
|
E621 = Monosodium Glutamate
|
E700 – E799
|
Antibiotik
|
|
E900 – E999
|
Pengilat dan pemanis
|
E953 = Isomalt
|
E1000 – E1599
|
Bahan kimia yg belum dikelaskan
|
No comments:
Post a Comment