Monday, 22 August 2016

KOD E MAKANAN

Kita biasa jumpa huruf E dan disertai nombor bila baca label ramuan makanan yang kita beli kan! 



Juga dipanggi nombor E yang merujuk kepada bahan yang dibenarkan untuk diguna sebagai bahan penambah (food additives) dalam pemprosesan makanan. Huruf E merujuk kepada Kesatuan Eropah (European Union). Penilaian keselamatan bahan tersebut adalah tanggungjawab Europen Food Safety Authority. Walaupun di negara kita, tidak diwajibkan untuk melabelkan bahan menggunakan kod, namun kerap juga label ramuan produk merujuk nombor E selain meletakkan nama penuh bahan yang digunakan. 
Di Eropah,  bahan penambah dikelaskan kepada beberapa kumpulan dan diberikan kod seperti berikut:


Nombor E
KEGUNAAN
CONTOH
E100 – E199
Pewarna
E120 = pewarna merah Cochineal
E200 – E299
Pengawet
E202 = potassium sorbate
E300 – E399
Antioksidan, Pengatur keasidan
E330 = Citric acid
E400 – E499
Pemekat, Penstabil, Pengemulsi
E432 = PEG20 sorbitan monolaurae
E500 – E599
Pengatur keasidan, antikerak (anticaking)
E500 = Sodium carbonate
E600 – E699
Penambah perisa
E621 = Monosodium Glutamate
E700 – E799
Antibiotik

E900 – E999
Pengilat dan pemanis
E953 = Isomalt
E1000 – E1599
Bahan kimia yg belum dikelaskan

No comments:

Post a Comment

KOPI, HERBA DAN MAGIC

Salah satu produk yang diperkenalkan pada tahun-tahun 1990an dan mendapat perhatian dan permintaan yang sangat tinggi adalah kopi prac...